7 tips voor wanneer je thuis wilt gaan tatoeëren
31 januari 2022 
6 min. leestijd

7 tips voor wanneer je thuis wilt gaan tatoeëren

Thuis tatoeëren klinkt als makkelijk een centje bijverdienen. En dat is het natuurlijk ook wel. Je kunt als thuis tatoeëerder net zulke gave dingen doen als wanneer je een tattooshop hebt. Daarom moet je ook aan wat dingen voldoen. De NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit) heeft hier regels voor opgesteld die wij je in deze blog ook gaan uitleggen. 

Naast de regeltjes en eisen gaan we je ook helpen de leuke kant van het tatoeëren aan te pakken! Kortom, super veel tips in één waardevolle blog! 


Thuis tatoeëren moet veilig en hygiënisch zijn

Wanneer je vanuit huis wilt gaan tatoeëren zul je aan een bepaalde standaard qua veiligheid en hygiëne moeten voldoen. De GGD zal dit samen met de NVWA controleren en je zult ook een vergunning moeten krijgen van de GGD. Deze vergunning kun je aanvragen via de website van de GGD. Wanneer je die vergunning hebt wordt je opgenomen in de GGD ‘Hall of Fame’ op de website www.veiligtatoeerenenpiercen.nl. 

Enkele eisen waar je aan moet voldoen als tatoeëerder, piercer of PMU specialist zijn beschreven in de NEN norm van de RIVM. Ja, weer een overheidsinstantie die zich tegen jouw thuis tatoeëren gaat aan bemoeien. 

Je kunt onder andere de volgende richtlijnen verwachten:

 1. Het schoonmaken van je werkstation
 2. Het managen van contact met lichaamsvloeistoffen (bloed en speeksel etc..)
 3. Het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen
 4. Het bieden van juiste nazorg voorlichting
 5. Het aanbieden van een ink paspoort (tattoo/PMU) 
 6. Het hebben van een tattoo-opleiding

In de tattoo-opleiding moeten de punten van hygiëne uitgebreid worden besproken en ook hoe je jouw werkstation zo inricht dat dit allemaal veilig is. Ook de basisbeginselen van infectie en microbiologie zijn verplicht. Benieuwd naar een allround opleiding? Bekijk dan hier ons aanbod! 

Hier lees je alles over de verdere richtlijnen: RIVM NEN-EN 17169 norm


Let op leeftijden als je thuis gaat tatoeëren

Het klinkt misschien logisch. Kinderen onder de 12 jaar mag je niet tatoeëren en kinderen tussen de 12 en 16 alleen in aanwezigheid en met toestemming van hun ouders. Je mag kinderen tussen de 12 en 16 jaar echter nooit tatoeëren op de handen, hals, hoofd of polsen. Zelfs als de ouders én het kind hier toestemming voor geven. Jij wordt hier als tattoo-artiest op aangekeken en kunt je vergunning dan verliezen. 

Hoe controleer je de leeftijd van je klanten? We weten allemaal dat sommige 16 jarigen eruit zien als 18 of 20. Er zit dus maar één ding op. De ID controle. Sinds 1 januari 2022 is deze ook verplicht om uit te voeren. Je moet zelfs een archief bijhouden van alle klanten die bij jou zijn geweest en welke inkt je hebt gebruikt bij ze. Het ink paspoort heet dit. 

Wanneer je thuis tatoeëert moet je dit ook doen. Wees je er dus van bewust dat je een (digitaal) archief bij moet houden van al je klanten. Maar daar overzichtelijk ruimte voor en pak dit serieus aan. De boetes die kunnen worden uitgedeeld wanneer je dit niet juist aanpakt zijn ook behoorlijk serieus.  

Enkele oplossingen voor dit probleem zijn:

Dit zijn beide Nederlandse software pakketten die jou helpen je voorraad en klanten bij te houden en in te plannen. Dit is essentieel als je het thuis tatoeëren goed wilt aanpakken. 


Gebruik de juiste spullen om thuis te tatoeëren 

Ali-express heeft een heel assortiment aan tattoo spullen. Van starterkits tot ‘expert pakketten’. Brand hier je vingers niet aan! In de landen waar deze dingen worden geproduceerd gelden andere normen dan in Europa/Nederland. Hierdoor heb je een grote kans dat je met apparatuur van slechte kwaliteit aan de haal gaat. 

Investeer liever wat geld in een degelijke tattoomachine en degelijke naalden. Dit is niet alleen beter voor jou als artiest maar je doet je klanten er ook een plezier mee. Je tattoo’s worden vele malen strakker en beter. 

Er zijn zat leveranciers in Nederland die hele goede spullen hebben. Bij onze opleidingen kun je een starterkit bestellen die samengesteld is door onze tattoo-expert Tom Maassen. Zo weet jij dat je meteen van start gaat met de beste spullen voor jouw opleiding.

Dit zit er in de starterkit:

 • Een AVA tattoo machine;
 • Hoogwaardige RCA kabel;
 • Een duurzaam voetpedaal;
 • Een stabiele reisvoeding;
 • LEV greenstyle tattoo naalden van verschillende configuraties;
 • Electrum stencil primer;
 • Nocturnal tattoo inkt;
 • Medium inkt cups;
 • Stencil papier;
 • Een stuk oefenhuid van A-4 formaat;
 • Steriele skin markers.

thuis tatoeëren

Ga niet zomaar tatoeëren maar zorg dat je weet wat je doet

Het is belangrijk dat je niet zomaar iemand gaat tatoeëren omdat je wel goed kunt tekenen. Een tattoo zetten is een hele andere techniek dan het tekenen op zich. Het is verleidelijk om gewoon te beginnen met tatoeëren zonder dat je de techniek kent. Hoe moeilijk kan het nou zijn? Het is toch gewoon overtrekken?


Het is veel meer dan gewoon overtrekken

Je moet de juiste naald diepte kennen, de juiste hoek kennen en nog veel meer technische kennis hebben om een goede tattoo te zetten. Het design trek je inderdaad over. Maar wanneer je dit met de verkeerde techniek doet krijg je tattoo’s die met de tijd lelijk worden en dat levert heel ontevreden klanten op. 


Verdiep je in de verschillende tattoo stijlen

Dit is niet alleen belangrijk wanneer je informatie wilt geven aan je klanten maar ook om zelf te begrijpen wat je leuk vindt. Hou je meer van de traditional tattoos of ben je meer een realisme liefhebber? Er zijn ontzettend veel tattoo stijlen en sub-stijlen waarin jij kunt gaan uitblinken. 

Wanneer jij helder hebt in welke stijl jij het liefste tatoeëert zul je hier ook met passie in gaan groeien. Uiteindelijk kun jij op deze manier expert worden in die stijl en naam maken als tattoo-artiest. 


Het financiële plaatje van thuis tatoeëren

Je uurtarief als tattoo-artiest zal niet meteen op de €150 liggen. Je zult hierin naamsbekendheid moeten krijgen en een stevige portfolio opbouwen. De startende uurtarieven liggen zo rond de €50 - €60 en kunnen naarmate je meer ervaring opbouwt omhoog. 

Het blijft lastig om te bepalen hoeveel jouw tijd nou ‘waard’ is. Ga hier daarom nuchter mee om en kijk ook naar de financiële gevolgen. Kom je rond met je uurtarief? Hoe zit het met de btw en inkomstenbelasting? Wat gebeurd er als ik zwart werk? Het is aan te raden hier eens met iemand over te praten die er verstand van heeft. Niet alleen van de boekhouding en belasting maar ook jou als tattoo-artiest begrijpt. Gelukkig is er één tattoo-boekhouder in Nederland! Dashel, een gemotiveerde boekhouder die helemaal thuis is in de tattoo-wereld. 


Volg een (online) tattoo-opleiding of apprenticeship

Misschien kun je al heel wat qua tekenen en heb je al eens geoefend op wat oefenhuid. Maar je leert nog steeds het beste met wat hulp en begeleiding. Daarom raden wij je aan om dit te zoeken. 


Apprenticeship in een tattooshop

Je kunt in de leer gaan bij een fysieke tattooshop. Dit heeft als voordeel dat je het leven van werken in een tattooshop en werken met klanten mee krijgt en jezelf hierin vormt. Het nadeel kan zijn dat de artiesten die daar werken weinig tijd hebben om je te begeleiden. Ze zijn zelf druk met hun klanten en tekeningen en het runnen van de shop. 

Jij mag vooral de klusjes doen zoals werkstations klaarmaken en de klanten inboeken. Daarnaast mag je heel veel tekenen en als dit goed zit mag je af en toe een tattoo proberen te zetten bij een niet betalende klant. Het proces om tattoo-artiest te worden kan op deze manier tot wel 4 jaar duren. 


Fysieke of online tattoo-opleiding

Je werkt hier met docenten die toegewijd zijn aan jouw groei. Vaak mis je hier het stukje praktijkervaring omdat je ‘alleen’ aan het werk bent binnen je opleidingen. De kans is groot dat als jij thuis wilt tatoeëren dat je deze praktijkervaring lekker op doet tijdens het helpen van je klanten.  Dit komt dus vanzelf! 

Een (online) tattoo-opleiding brengt je vaak binnen een jaar naar een niveau waarmee je kunt beginnen met klanten te tatoeëren. Dit scheelt je een hoop tijd en op de lange termijn geld omdat je meteen kunt beginnen met tatoeëren. Het nadeel is wel dat je klassikaal werkt en dat de aandacht van de docent verdeelt is onder de cursisten. 

Bij onze tattoo-opleiding ben jij na 6 maanden klaar om je eerste betalende klant te ontvangen. Met de 1 op 1 begeleiding van Tom krijg jij alle aandacht en feedback die je nodig hebt. Tom kijkt kritisch naar je designs en tekeningen en helpt je zo om een tattoo-expert te worden. 

Bekijk HIER onze opleidingen.


Over de schrijver
Reactie plaatsen