Hoe kan je zelf leren tatoeëren?
31 januari 2022 
6 min. leestijd

Hoe kan je zelf leren tatoeëren?

Hoe kan je zelf leren tatoeëren?

Het tattoo vak is gehuld in mysterie en heeft het stigma over zich heen dat je alleen door een apprenticeship aan te gaan bij een ervaren tattoo artiest, kunt leren tatoeëren. Zelf leren tatoeëren lijkt onmogelijk. Je moet dan eerst allerlei klusjes doen zoals; klanten begroeten en inplannen, werkstations klaarzetten en de shop schoonmaken en afsluiten. 

In de tussentijd wordt er van je verwacht dat je veel tekent in je vrije tijd. De tattoo artiest keurt deze tekeningen dan en voordat je op een betalende klant mag tatoeëren ben je al snel een jaar verder.  


Leren tatoeëren kan ook anders

Het kan zo zijn dat je veel aanleg hebt voor het vak. Dan gaat het natuurlijk allemaal sneller en zul je wellicht na zo’n 6 tot 7 maanden een keer een betalende klant mogen tatoeëren. De shop waar je een apprenticeship aangaat heeft natuurlijk een reputatie hoog te houden en zal dus wat terughoudend zijn om jou je eerste klanten te geven. Dat is natuurlijk begrijpelijk. Daarom is zelf leren tatoeëren vaak een stuk sneller.

Want veel van die ervaren tattoo artiesten hebben zichzelf het vak aangeleerd. Ze zijn gaan studeren en oefenen, hebben DVD’s of Youtube filmpjes bekeken en alle overige teken- en tattootechnieken zelf uitgezocht. 

Sommigen gaan daarna nog in een soort ‘expert traject’ bij een meer ervaren tattoo artiest of bij een artiest die gespecialiseerd is in de stijl die zij willen tatoeëren. Dat is natuurlijk altijd goed om te doen! Want je bent nooit uitgeleerd. Zeker niet als tattoo artiest. 

Zelf leren tatoeëren met een online cursus

Dit klinkt wellicht raar. Hoe kun je zo’n ingrijpende kunstvorm als dit leren via een online cursus? Heel simpel. Het gaat namelijk om het DOEN. Hoe vaker je oefent hoe beter je wordt. Hoe vaker je tatoeëert hoe beter je wordt. Hoe meer je tekent en designs maakt hoe beter je wordt. Of je dit nu doet onder apprenticeship van een tattoo artiest of onder begeleiding van een ervaren tattoo artiest die je online coacht. Je leert hoe dan ook jezelf tatoeëren. 

zelf leren tatoeëren


Wat is het voordeel van een online tattoo cursus?

Het voordeel van een online tattoo cursus is dat je jezelf sneller leert tatoeëren. Er kijkt toch een ervaren tattoo artiest met je mee zodat je weet dat je tattoos solide zijn en je techniek sterk. Je leert alsnog de kneepjes van het vak zonder de afleidende klusjes. En je kunt sneller je investering terugverdienen door de tattoo’s te zetten waarvan jij nu al weet dat je het kan. 

Is online begeleiding net zo goed als een apprenticeship?

Heel kort en bondig, wij vinden van wel! Je krijgt dezelfde tips en je werk wordt op dezelfde manier gekeurd als bij een apprenticeship. Je leert (nog) beter tekenen en ‘foutjes’ in je tattoo’s oplossen. Je krijgt de nodige materialen om te beginnen en alle begeleiding die je nodig hebt om je werkstation juist op te zetten.

In onze cursussen werken we met Tom Maassen als ervaren tattoo artiest. Tom heeft een shop Atomic Custom Tattoos in Sint-Truiden in België en tatoeëert al jaren en jaren. Tom heeft zichzelf het tattoo vak aangeleerd vanaf een DVD’tje die hij destijds heeft gevonden. Hij onderzocht en leerde veel stijlen en technieken door te lezen uit boeken en online te zoeken. Dit heeft hij gebundeld in de cursus zodat jij dat niet meer allemaal hoeft uit te zoeken. Tom heeft al vele apprentices begeleidt naar het niveau van tattoo expert en weet dus precies waar hij je kan helpen. 

'Als ik vroeger de tips had gekregen die ik nu deel, was de kwaliteit van mijn tattoo's veel sneller veel hoger geweest.'    - Tom Maassen


Wat kost een tattoo cursus?

Jezelf leren tatoeëren is altijd goedkoper dan een fysiek apprenticeship in een tattooshop. Dit heeft te maken met de tijd en moeite die je erin moet steken. Je kunt met een online cursus al binnen 6 maanden geld verdienen met tatoeëren. En zo dus je investering terugverdienen. 


Veel verschillende kosten voor tattoo cursussen. 

Er zijn heel wat verschillende tarieven. Zo kun je een tattoo cursus vinden voor €250 per week en zelfs €3000 voor 4 weken. De kwaliteit is vaak heel verschillend en ook hoe uitgebreid de cursus is verschilt nogal veel. Het is daarom lastig te zeggen wat een tattoo cursus kost. 


Onze opleidingen zijn simpel en all-in

Wij vinden dat je na de cursus gewoon klaar moet zijn om te tatoeëren. Geen lastige weken of pakketten gewoon een heldere all-in cursus. We werken met twee pakketten: Basis Opleiding tatoeëren en de Expert Opleiding tatoeëren. 

In de basisopleiding zit het absolute minimum wat je nodig hebt om te beginnen met tatoeëren. Je kunt simpele designs zetten en laagdrempelig kennismaken met het tattoo vak. Je krijgt 6 maanden toegang tot het cursusmateriaal. Dit is meer dan genoeg tijd om je de technieken eigen te maken. 

In de expert opleiding zit alles van de basisopleiding en nog veel meer. Zo leer je meer uitgebreide technieken, problemen oplossen in tattoos, uitgebreide tekentips en krijg je toegang tot de masterclass ‘Grafische Tattoo Tips’. Ook hier krijg je gewoon 6 maanden toegang tot het cursusmateriaal. Dit is, ook hier, meer dan genoeg tijd om je de technieken eigen te maken. 

zelf tattoos leren zetten

Starterskit om te beginnen met tatoeëren

Jezelf leren tatoeëren houdt ook in dat je weet welke materialen je nodig hebt. Het materiaal wat jij als tattoo artiest gebruikt is essentieel voor een goede tattoo. Wanneer je met goedkoop en gebrekkige apparatuur werkt is de kans groot dat je een slecht tattoo resultaat krijgt. Hoe goed je ook kunt tatoeëren. 

In onze cursussen krijg je hier uitgebreide informatie over. Je kunt ook een starterskit toevoegen om te beginnen met tatoeëren. In de starterskit zitten materialen van hoge kwaliteit. Dit zit erin:

 1. Een AVA-tattoomachine;
 2. Een hoogwaardige RCA-kabel;
 3. Een duurzame voetpedaal;
 4. Een stabiele reis voeding;
 5. LEV greenstyle tattoo-naalden van verschillende configuraties;
 6. Electrum stencil-primer;
 7. Nocturnal tattoo-inkt;
 8. Medium inkt-cups;
 9. Stencil-papier;
 10. Een A4-oefenhuid van dikke silicone;
 11. Steriele skin markers;

Dit zijn materialen van dezelfde merken die Tom gebruikt in zijn eigen shop. 


Jezelf leren tatoeëren met onze online cursus.

Wanneer je jezelf wilt leren tatoeëren zit je goed met onze online tattoo cursussen. Binnen 6 maanden tijd zet jij je eerste tattoo. Je krijgt gedurende de cursus alles wat je nodig hebt om een goede tattoo artiest te worden. 


Basis Opleiding Tatoeëren:

Je leert de basistechnieken van het tatoeëren:

 1. Hygiëneregels en tips;
 2. Wat je nodig hebt aan materiaal om te kunnen tatoeëren;
 3. Basis opstellingen werkstation;
 4. Basistechnieken (lijnen/ schaduwen/ kleuren).

Je krijgt 6 maanden toegang tot de cursus en kunt de starterskit gemakkelijk toevoegen aan je pakket. 

Klik hier voor meer informatie over de Basis Opleiding Tatoeëren.


Expert Opleiding Tatoeëren:

Alles van het basispakket en nog veel meer:

 1. Hygiëneregels, basisopstellingen, basistechnieken, kennis over materialen;
 2. Pro tattoo technieken;
 3. Uitgebreide tattoo technieken en tips;
 4. Oplossingen voor problemen met tattoos;
 5. Uitgebreide tattoo teken tips:
 6. Toegang tot de masterclass: ‘Grafische Tattoo Tips’.

Je krijgt ook hier weer 6 maanden toegang tot de cursus en je voegt de starterskit makkelijk toe aan je pakket. Ook de begeleiding van Tom voeg je simpel toe. 

Klik hier voor meer informatie over de Expert Opleiding Tatoeëren.


Waarom zou je jezelf niet leren tatoeëren?

Wanneer jij de ambitie hebt om te tatoeëren, ontneem jezelf deze kans dan niet. Je gaat je altijd afvragen hoe het zou zijn om te kunnen tatoeëren. Het is namelijk een prachtig vak waarin je heel veel mensen helpt om hun emotie te vereeuwigen. 

Een tattoo is namelijk een herinnering. Een herinnering aan een persoon, een tijdperk of een moment in iemands leven. Je hoort de verhalen van je klanten aan en bouwt een band met ze op. Deze band gaat dieper dan de tattoo die je zet. Jij hebt de eer iemand deze herinnering te geven. Door jouw tattoo kunsten. 

Wil je onze cursussen nog eens rustig bekijken? Klik dan HIER. 


Over de schrijver
Reactie plaatsen